Osallistu synnytys-valmennus-tutkimukseen!

Selvitämme digitaalisen synnytysvalmennuksen vaikutusta synnytyskokemukseen ja mielialaan.

Saat käyttöösi mobiilisovelluksen, jossa kysymme mielialastasi 1–2 kk välein, noin puolen vuoden ajan. Sovellukseen kuuluu myös supistuslaskuri. Puolet tutkittavista saa lisäksi synnytyslääkärin, psykotetrapeutin, doulan ja palvelumuotoilijan sunnitteleman, virtuaalisen synnytysvalmentajan vetämän valmennusohjelman, johon kuuluu tunneseurantaa, rentoutusmenetelmiä, harjoituksia supistuskipuihin ja infoa raskaudenaikaisista tunnevaihteluista.

Lisäksi osa molemmista tutkimusryhmistä käyttää aktiivisuusranneketta, jolla mittaamme raskauden- ja pikkulapsiajan stressitasoja.

SOVELLUT TUTKIMUKSEEN, JOS VASTAAT KAIKKIIN KOHTIIN KYLLÄ:

  • Odotat ensimmäistä lastasi.

  • Laskettu aikasi on 15. toukokuuta –15. syyskuuta 2024.

  • Raskautesi on kestänyt ilmoittautumishetkellä korkeintaan 27 viikkoa.

  • Käytät suomen kieltä sujuvasti.

  • Omistat älypuhelimen, jolle voit ladata sovelluksen.

  • Olet täysi-ikäinen ja aiot synnyttää Suomessa.

  • Et osallistu muihin samanaikaisiin yliopistotutkimuksiin, jotka koskevat raskauden aikaista tai synnytyksen jälkeistä mielialaa.

Daring Birth -tutkimus toteutetaan Aalto-yliopistossa yhteistyössä HUS:n kanssa. Tutkimus tapahtuu omalla ajalla ilman hoitokontaktia, eikä se korvaa muita sinulle suositeltuja äitiysterveydenhuollon tai mielenterveyden palveluita.

Osallistumalla vaikutat uusien hoitomuotojen kehittämiseen ja voit osaltasi parantaa odottavien äitien ja perheiden hyvinvointia.

Haluatko osallistua? Tee näin:


  1. Lue alla oleva tutkimustiedote ja sivun alareunassa olevan painikkeen alta löytyvä tietosuojailmoitus huolellisesti.

2. Tiedotteen lopusta pääset lomakkeeseen, jossa voit ilmoittaa kiinnostuksestasi osallistua tutkimukseen.

3. Saat sähköpostitse lisätiedot, sekä linkin esitietokyselyyn, joka varmistaa soveltuvuutesi tutkimukseen.

Tiedote tutkimuksesta

Pyyntö osallistua tutkimukseen

Sinua pyydetään mukaan tutkimukseen, jossa selvitetään kehitteillä olevan hoitosovelluksen vaikutusta synnytyskokemukseen sekä raskaudenaikaiseen ja synnytyksen jälkeiseen mielialaan. Tutkimus toteutetaan Aalto-yliopistossa yhteistyössä HUS yliopistollisen sairaalan kanssa. Tämä tiedote kuvaa tutkimusta ja sinun mahdollista osuuttasi siinä.

Lue rauhassa tämä tiedote. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä tutkijalääkäriin tai muuhun tutkimushenkilökuntaan (yhteystiedot löytyvät asiakirjan lopusta).

Jos päätät osallistua tutkimukseen, sinua pyydetään allekirjoittamaan sähköisesti erillinen suostumus.

Tutkimussuunnitelmalla on HUSin alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan puoltava lausunto sekä FIMEA:n (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus) myönteinen päätös.

Osallistumisen vapaaehtoisuus, keskeyttäminen ja suostumuksen peruuttaminen

Tähän tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Voit kieltäytyä osallistumasta tutkimukseen, keskeyttää osallistumisesi tai peruuttaa jo annetun suostumuksesi tähän tutkimukseen syytä ilmoittamatta, milloin tahansa tutkimuksen aikana ilman, että se vaikuttaa oikeuteesi saada tarvitsemaasi hoitoa.

Halutessasi peruuttaa tutkimukseen osallistumisesi ota yhteyttä Henni Tenhunen, väitöskirjatutkija, puh. 0504632977, sähköposti: henni.tenhunen@aalto.fi

Jos päätät peruuttaa suostumuksesi, sinusta ainoastaan siihen mennessä kerättyjä tietoja käytetään osana tutkimusaineistoa.


Mitä tutkitaan?

Aalto-yliopiston Daring Birth -tutkimuksen tavoitteena on tutkia uuden hoitosovelluksen vaikuttavuutta. Sovellusta on tarkoitus kehittää eteenpäin odottavien äitien ja perheiden tarpeisiin tutkimusprojektin jälkeen perustettavassa yrityksessä. Hoitosovellus pyrkii synnytyskokemuksen parantamiseen ja raskaudenaikaisten ja synnytyksenjälkeisten mielenterveyshäiriöiden todentamiseen, ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Synnytyskokemuksen tiedetään kytkeytyvän moniin synnytyksenjälkeisiin tapahtumiin, ja sillä on suuri merkitys mielenterveyden kannalta. Tutkimukseen osallistumalla olet mukana vaikuttamassa siihen, miten henkisen hyvinvoinnin tukea voitaisiin tarjota raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Tutkittava Daring Birth -sovellus tarjoaa työkaluja itsetuntemuksen lisäämiseen, itsensä rauhoittamiseen ja kivun hallintaan sekä hyvin käytännönläheisiä harjoitteita synnytykseen valmentautumiseen. Sovellus pyrkii tarjoamaan apua myös raskaudenaikaiseen mielialaoireiluun sekä synnytyspelkoon. Sovelluksen sisällöstä vastaa psykoterapeutti ja perinataalipsykologi Riikka Lemmetyinen ja siinä käytettävät harjoitteet perustuvat erityisesti tunnekeskeiseen terapiaan (EFT) ja kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan (CBT).

Synnytyskokemuksen, synnytyspelon ja mielialaoireiden lisäksi tutkimuksessa selvitetään myös tutkittavien synnytystapahtumia kuten synnytystapaa, synnytyksen käynnistymistä, synnytyksen kestoa ja käytettyjä kivunlievitysmenetelmiä.

Daring Birth –tutkimus pohjaa Aalto-yliopiston tutkijan Henni Tenhusen väitöskirjatutkimukseen, joka käsittelee raskausajan terveyspalveluihin liittyviä tunnekokemuksia, ja joka on myös toteutettu yhteistyössä HUSin kanssa.

Sovellut tutkimukseen jos:

  • olet tällä hetkellä raskaana ja odotat esikoistasi (ei aiempia synnytyksiä),

  • laskettu aikasi on 15.5.– 15.9.2024 välillä,

  • raskautesi on kestänyt ilmoittautumishetkellä korkeintaan 27 viikkoa,

  • olet täysi-ikäinen (yli 18-vuotias),

  • käytät suomen kieltä sujuvasti,

  • loppuraskautesi seurannan ja synnytyksen on tarkoitus tapahtua Suomessa ja

  • käytössäsi on älypuhelin, johon voit ladata mobiilisovelluksen.

Tutkimus toteutetaan Suomessa ja siihen tavoitellaan 200 tutkittavaa.

Voit osallistua tutkimukseen asuinpaikasta ja synnytyssairaalasta riippumatta.

Huom! Daring Birth –tutkimukseen ei voi osallistua, mikäli olet jo osallisena Ilo Odottaa, Voimaperheet tai muuta raskaudenaikaista mielenterveysinterventiotutkimusta (tarkemmat tiedot kysytään osana suostumuskaavaketta).


Miten tutkitaan?

Daring Birth –tutkimus toteutetaan kontrolloituna tutkimuksena, jossa tutkittavat satunnaistetaan kahteen ryhmään. Toinen ryhmä eli ns. terapiaryhmä saa käyttöönsä koko Daring Birth -mobiilisovelluksen, ja toinen eli kontrolliryhmä käyttää sovellusta ainoastaan kyselytutkimuksiin vastaamiseen. Tutkimus ei ole sokkoutettu eikä siinä käytetä lume-hoitoa.

Tutkimukseen osallistuminen ei vaikuta raskauden, synnytyksen tai synnytyksenjälkeiseen seurantaan tai hoitoon eikä korvaa mitään osaa siitä. Neuvolaseurantasi jatkuu normaalisti ja voit myös osallistua sinulle tarjottuihin synnytyspelko- tai muihin hoitoihin.

Tutkimukseen ei sisälly vastaanottokäyntejä, toimenpiteitä tai näytteenottoja.

Tutkittavilta kerätään tietoa kyselytutkimuksilla ja supistuslaskurilla. Kyselytutkimus toteutetaan yhteensä kuusi kertaa: lähtötilanteessa, seurantakyselyinä kaksi kertaa ennen synnytystä, synnytyksen yhteydessä käyttäen supistuslaskuria, jos mahdollista, sekä kaksi kertaa tämän jälkeen. Kyselyihin vastaaminen vie noin 10–20 minuuttia aikaa ja kyselyt täytetään omalta älypuhelimelta. Sovellus ilmoittaa aina sinulle, kun on aika täyttää kysely.

Osa tutkittavista saa lisäksi käyttöönsä aktiivisuusrannekkeen, jonka avulla seurataan tutkittavan syketasoa, sykkeen vaihtelua, unta ja stressitasoa. Tavoitteena on parantaa ymmärrystä raskaudenaikaisten mielialanvaihteluiden ja mahdollisen synnytyspelon tai mielenterveysongelmien yhteyksistä näihin aktiivisuusrannekkeella mitattaviin asioihin. Aktiivisuusranneke tulee noin joka neljännelle tutkittavalle kummassakin ryhmässä.

Osana Daring Birth –tutkimusta toteutetaan myös käyttäjäkokemustutkimus, jossa kaikille sovellusta käyttäville tutkittaville lähetetään yksi kysely ja osan tutkittavista kanssa sovitaan erillinen puhelinhaastattelu.

Käyttäjäkokemustutkimuksessa kysytään sovelluksen teknisestä toimivuudesta, helppokäyttöisyydestä ja mahdollisista parannusehdotuksista. Aikaa kyselyn täyttämiseen menee noin 5-10 minuuttia.

Tutkimuksen tiedonkeruu toteutetaan pääosin digitaalisesti, mobiilisovelluksella ja sähköisillä kaavakkeilla. Joissakin tilanteissa tutkimushenkilökunta voi ottaa sinuun yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla, esimerkiksi sopiakseen puhelinhaastattelusta, josta sinulla on oikeus kieltäytyä kuten kaikista muistakin tutkimuksen osista.


Tutkimuksen päättyminen

Tutkimuksen alkamisesta sen tulosten julkaisuun on arvioitu kestävän kokonaisuudessaan noin kolme vuotta, mistä ajasta tutkittavien osuuden arvioidaan kestävän noin seitsemän kuukautta.

Tutkimuksen loppuraportti toimitetaan Fimealle, joka toimii valvovana viranomaisena. Tutkimustuloksia julkaistaan kansallisissa ja kansainvälisissä julkaisusarjoissa ja kokouksissa. Tutkimuksen tuloksia käytetään myös mobiilisovelluksen jatkokehityksessä.

Tutkimuksen toteuttaja ja rahoittaja

Tämän tutkimuksen toteuttaa Aalto-yliopisto yhteistyössä HUSin kanssa. Tutkimuksen vastuullinen johtaja on emeritusprofessori Paul Lillrank Aalto-yliopistosta. Tutkimuspaikkakohtainen johtava tutkija HUSissa on naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja professori Seppo Heinonen, joka vastaa tutkimuksessa tutkittavien turvallisuudesta. Aalto-yliopiston väitöskirjatutkija Henni Tenhunen ja tutkijalääkäri Aura Pyykönen vastaavat tutkimuksen käytännön järjestelyistä, analyyseista, akateemisesta julkaisutoiminnasta ja tiedonlevityksestä. Projektin psykologisesta sisällöstä vastaa psykoterapeutti ja perinataalipsykologi Riikka Lemmetyinen.

Tutkimuksessa käytettävän sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa Healthware Group, joka toteuttaa työn alihankintana Aalto-yliopistolle.

Tutkimuksen rahoituksesta vastaa Aalto-yliopisto ja Business Finland. Tutkijalääkärille ja muulle Aaltoyliopiston tutkimushenkilökunnalle maksetaan palkkaa tutkimustyöstä.


Tutkimuksen mahdolliset hyödyt ja riskit

Kaikki tutkimukseen osallistuvat edesauttavat äitien ja perheiden mielenterveystyötä tuottamalla osaltaan tietoa uusien hoito- ja ennaltaehkäisymenetelmien kehittämiseen. Kaikki tutkittavat saavat käyttöönsä supistuslaskurin, jota käytetään mahdollisuuksien mukaan synnytyksen alkuvaiheessa. Terapiaryhmään osallistuvat voivat potentiaalisesti hyötyä saamastaan interventiosta eli digitaalisesta synnytysvalmennuksesta mm. paremman synnytyskokemuksen muodossa. Aktiivisuusrannekkeen käyttäjät voivat hyödyntää rannekkeen antamia tietoja oman terveytensä seuraamiseen ja edistämiseen.

Daring Birth -tutkimus ei aiheuta tutkittavan terveydelle haittaa eikä lisää sikiöön tai vastasyntyneeseen kohdistuvia riskejä. Tutkimus ei myöskään vaikuta raskaudenaikaiseen tai synnytyksenjälkeiseen hoitoon.

Tutkimuksesta aiheutuvat haitat ja epämukavuudet

Tutkimukseen osallistuminen vie sinulta aikaa. Kuusi kertaa toteutettavat kyselyt vievät keskimäärin noin 10–20min, mutta synnytyksen jälkeen kerättävien tietojen täyttäminen vie hiukan kauemmin. Tämän lisäksi suostumuksen täyttämiseen liittyvä kysely vie noin 20 minuuttia. Terapiaryhmällä aikaa kuluu lisäksi sovelluksen käyttöön viikoittain – tähän käytetty aika vaihtelee yksilöllisten mieltymysten mukaisesti.

Tutkimukseen osallistumisesta saattaa aiheutua odottamattomia haittoja. Voit olla milloin tahansa yhteydessä tutkimushenkilökuntaan mieltäsi askarruttavista asioista. Mikäli sovelluksessa täyttämissäsi kyselyissä havaitaan vakavia tai poikkeavia tuloksia, sovellus antaa niistä tiedon sinulle ja kehotteen hakeutua jatkohoitoon.

Tutkittavien vakuutusturva ja korvaukset

Aalto-yliopistolla on vastuuvakuutus tutkimustoiminnasta aiheutuneiden henkilö- ja esinevahinkojen varalta.

Tämän lisäksi Aalto-yliopistolla on potilasvakuutuslain mukainen potilasvahinkovakuutus, joka kattaa tämän tutkimuksen. Lisätietoja asiasta antaa Henni Tenhunen (Aalto-yliopisto).

Tutkittavalle maksettavat haitta- ja kulukorvaukset

Tähän tutkimukseen osallistumisesta ei makseta palkkiota eikä matka- tai muita kulukorvauksia.

Henkilötietojen käsittely ja tietojen luottamuksellisuus (lyhyesti)

Tässä tutkimuksessa sovelletaan suomalaista tutkimus- ja henkilötietojen suojaa koskevaa lainsäädäntöä.

Tutkijat ja muu tutkimushenkilöstö ovat sitoutuneet noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja tutkimuksen eettisiä ohjeita. Tarkempi kuvaus tutkimuksen oikeusperustasta on tämän tiedotteen lopussa.

Henkilötietojasi käsitellään tieteellistä tutkimusta varten sekä sovelluksen kaupallistamiseksi. Sinusta kerättyä tietoa ja tutkimustuloksia käsitellään luottamuksellisesti lainsäädännön edellyttämällä ja siten, ettei tietojasi voida tunnistaa tutkimukseen liittyvistä tutkimustuloksista, selvityksistä tai julkaisuista. Tietojasi käsittelevät tahot ja henkilöt ovat salassapitovelvollisia.

Lisää tietoa henkilötietojesi käsittelystä ja oikeuksistasi saat täältä.


Lisätiedot ja yhteyshenkilöt

Jos sinulla on kysyttävää tutkimuksesta, voit olla yhteydessä tutkimusta koordinoivaan väitöskirjatutkijaan, tutkijalääkäriin tai muuhun henkilökuntaan. Voit keskustella heidän kanssaan kaikista tutkimuksen aikana mahdollisesti ilmenneistä haittavaikutuksista, epäilyttävistä oireista ja muista mieltäsi askarruttavista asioista.

Titteli: Tutkimusta koordinoiva väitöskirjatutkija, Aalto-yliopisto
Nimi: Henni Tenhunen
Yksikkö/klinikka: Tuotantotalouden laitos
Suora puhelinnumero: 0504632977
Sähköpostiosoite: henni.tenhunen@aalto.fi

Titteli: Projektin tutkijalääkäri, Aalto-yliopisto
Nimi: Aura Pyykönen
Yksikkö/klinikka: Tuotantotalouden laitos
Sähköpostiosoite: aura.pyykonen@aalto.fi

Titteli: Projektin psykologi, Aalto-yliopisto
Nimi: Riikka Lemmetyinen
Yksikkö/klinikka: Tuotantotalouden laitos
Sähköpostiosoite: riikka.lemmetyinen@aalto.fi

Titteli: Toimialajohtaja, tutkimuspaikkakohtainen johtava tutkija HUS
Nimi: Seppo Heinonen
Yksikkö/klinikka: HUS naistentaudit ja synnytykset
Sähköpostiosoite: seppo.heinonen@hus.fi


Kyllä! Haluan ilmoittautua tutkimukseen. Lähettäkää minulle sähköpostitse taustakysely täytettäväksi ja suostumuslomake allekirjoitettavaksi.

Aalto-yliopisto, Perustieteden korkeakoulu
Tuotantotalouden laitos
HEMA Institute of Healthcare Management and Arcitecture
PL 15500, 00076 AALTO